Joseon Hanedanlığı’nın Kraliyet Mezarları, Güney Kore’de Joseon Hanedanı döneminden kalma 40 hanedan üyesinin bulunduğu mezarlardır. Güney Kore genelinde 18’den fazla yere dağılmış durumdadır.
1408 ile 1966 yılları arasındaki beş yüzyıllık süreçte yapılmış olan mezarların UNESCO listesinde olmasının esas nedeni, “Atalarının anısını koruyan, onların sağladığı ilerlemelere saygı gösteren, kraliyet otoritesini vurgulayan, onları kötü ruhlardan ve vandalizmden korumayı amaçlayan anıtlar olarak inşa edilmiş” olmasıdır.
Joseon Hanedanlığı’nın Kraliyet Mezarları için seçilen yerler, şahane doğal güzelliklere sahiptir. Mezarlar genelde sırtları bir tepeye dayanmış, güneye dönük yönde su kenarında ve sıradağlara belli bir mesafede yerleştirilmiştir.
Gömüt alanının yanında tören alanı ve bir de giriş kapısı yapılmıştır. Gömütün tümseğine ilave olarak yan binalar ve T şeklindeki ahşap tapınaklar, kraliyet mutfağı ve muhafızların evi de mezarların ayrılmaz birer parçası.
Ayrıca dış zeminlerde insan ve hayvan figürlü heykeller yer almakta. Mezarların yeşil bahçeler ve çam ağaçları ile bir sanki bir sahnesi gibi dekore edilmeleri de oldukça dikkat çekicidir.
Joseon Mezarları, Kore Yarımadası’ndaki 5.000 yıllık kraliyet mezar mimarisi tarihini tamamlar.
Güney Kore’de çeşitli bölgelerde yer alan Joseon Hanedanlığı’nın Kraliyet Mezarları, 2009 yılında UNESCO tarafından Dünya Mirası olarak kabul edilmiştir.