Herculaneum Antik Kenti

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Herkulaneum, Antik İtalyan Yarımadası, Campania bölgesi, Napoli şehri yakınlarında yer alan eski bir Roma kentidir. Destanlara göre kentin kurucusu Herkül’dür.

24 Ağustos 79 tarihinde Vezüv Yanardağı’nın patlamasıyla yok olan Herkulaneum ile birlikte aynı gün Stabiae ve Pompeii kentleri de yıkılmış, yok olmuştur.

Herkulaneum’de yaşayan insanlar bir pyroklast gaz ve toz rüzgarı tarafından uyurken yok edildiler. İlk kez Aristo’nun öğrencisi Theophrastos tarafından (M.Ö. 314) Herakleion olarak yazılarında bu kenti anlatmıştır. İtalyanlar bu kente Ercolano demektedirler.

Herculaneum, Pompeii’den daha varlıklı bir şehirdi; örneğin, çok daha lüks bir renkle kaplanmış mermer kaplama ile ince evlerin sıra dışı bir yoğunluğuna sahipti.

MS 79 yılında Vezüv Yanardağı’nın patlamasından sonra Herculaneum şehri yaklaşık 20 metre kül altında gömüldü. Kuyulardan yapılan keşifler ve yeraltı tünelleri giderek daha yaygın olarak bilinene ve özellikle Prens d’Elbeuf’un 18. yüzyılın başlarındaki keşiflerine kadar gizli ve büyük ölçüde sağlam kalmıştır. Kazılar sporadik bir şekilde bugüne kadar devam etti ve bugün, şehrin %75’inden fazlası gömülü kalmasına rağmen, birçok sokak ve bina görünür durumdadır.

İtalya’nın Campania bölgesinde Napoli şehri yakınlarında yer alan Herculaneum Antik Kenti, 1997 yılında UNESCO tarafından Dünya Mirası olarak ilan edilmiştir.

Paylaş:

Bir Cevap Yaz

CANLI DESTEK