Varşova, Polonya’nın başkenti olup, aynı zamanda bu ülkenin en büyük şehridir. Vistül Nehri üzerinde yer alan şehir Baltık Denizi’nden yaklaşık 360 kilometre; Karpatlar’dan ise 300 kilometre uzaklıktadır.
13. yüzyıldan 20. yüzyıla kadar uzanan bir tarihe yayılmış bir yeniden yapılanmanın mükemmel bir örneğidir. Avrupa Birliği’ne üye ülkelerin şehirleri arasında Varşova nüfusu bağlamından en büyük 9. şehirdir.
Ağustos 1944’te Varşova Ayaklanması esnasında Varşova’nın tarihi merkezinin %85’inden fazlası Nazi birlikleri tarafından tahrip edildi. Savaştan sonra, vatandaşlarının beş yıllık bir yeniden yapılanma kampanyası, kiliseleri, sarayları ve pazar yeri ile Eski Kent’in bugünkü titiz restorasyonuyla sonuçlandı.
Varşova’nın Tarihi Merkezi
Varşova’nın tarihi merkezinin yeniden inşası, İkinci Dünya Savaşı’nın yıkılmasından sonra Avrupa ülkelerinin çoğunda kentlerin kentleşmesi ve korunmasıyla ilgili doktrinlerdeki değişikliklere önemli bir katkıydı. Eşzamanlı olarak, bu örnek, 20. yüzyılın ikinci yarısında, karmaşık kentsel topluluğun ayrılmaz yeniden inşasına izin veren koruma faaliyetlerinin etkinliğini göstermektedir.
Varşova Tarihi Merkezi, kasıtlı ve tamamen tahrip olmuş bir şehrin kapsamlı yeniden yapılandırılmasının istisnai bir örneğidir. Maddi yeniden inşanın temeli, mirasın dünya tarihinde benzersiz bir ölçekte yeniden inşasını sağlayan ulusun içsel gücü ve kararlılığıydı.
Yapısal yeniden inşa süreci, Kraliyet Kalesi’nin yeniden inşasıyla sona ermiştir. O zamandan beri, Varşova Tarihi Merkezi tam bir savaş sonrası yeniden inşası konseptinin gerçekliğini koruyor.
Polonya’nın başkenti Varşova şehrinde yer alan Varşova Tarihi Merkezi, 1980 yılında UNESCO tarafından Dünya Mirası olarak kabul edilmiştir.